Na Súkromnom slovenskom gymnáziu testujú virtuálnu triedu

23.11.2010 Poprad

Veľká Lomnica 23. novembra (TASR) – Súkromné slovenské gymnázium (SSG) v Bratislave v súčasnosti testuje na žiakoch, ktorí študujú externou formou tzv. virtuálnu triedu, Tá vytvára priamu komunikáciu medzi učiteľom a ...
\"Žiak je priamo účastný na vyučovacom procese, kde učiteľ vedie vyučovaciu hodinu a zároveň zapája do tohto procesu žiakov, ktorí sú pripojení cez internet priamo na túto triedu, \" priblížil riaditeľ SSG Pavel Spišiak, ktorý dnes vo Veľkej Lomnici takúto formu vyučovania priblížil žiakom základných škôl.
Všetky takéto hodiny sa nahrávajú a ďalej slúžia ako študijný materiál. Ďalšou výhodou je, že vyučovací proces sa môže vykonávať kdekoľvek, kde je pripojenie na internet. \"Touto formou vzdelávania chceme vyskúšať, ako to bude fungovať v rámci pobočiek súkromného gymnázia v Kežmarku, Martine a Nitre, \" povedal Spišiak.
Zatiaľ je táto forma vyučovania testovaná na žiakoch externej formy štúdia. Do budúcnosti chce do virtuálnej triedy škola zapojiť aj také cieľové skupiny, ktoré sa venujú športovej príprave, alebo majú zdravotné problémy, prípadne sa venujú významným umeleckým činnostiam, ktoré neumožňujú zúčastniť sa klasického vyučovania.
\"My už pracujeme so zhruba 60 žiakmi z celého Slovenska, ktorí študujú diaľkovo. Realizujeme to pomocou prostriedkov Európskej únie, sme vo fáze overovania projektu, \" zdôraznil riaditeľ. Predpokladá, že v budúcom roku bude o takúto formu vyučovania vyšší záujem.
Žiaci sa na začiatku školského roka oboznámia s technickými záležitosťami, následne komunikujú už len cez internet. \"Potom prichádzajú na preskúšanie a písomné skúšky, na základe ktorých týchto žiakov potom klasifikujeme, \" doplnil Spišiak. Ide o nový prvok vyučovania, ktorý má dobrý systém kontroly a reportov. \"Komunikujeme s rodičmi, veľakrát im dáme k dispozícii viac záznamov ako pri klasickom vyučovaní. Je tam systém spätnej väzby, kontroly aj komunikácie s rodičmi, \" zdôraznil.
Škola chce takto budovať u žiaka pocit, že sa vzdeláva sám pre seba a zároveň ho motivovať, aby bol pri vypracovávaní jednotlivých úloh samostatný. Ide o prvý takýto projekt na Slovensku, v zahraničí je však už dosť často využívaný.
 

Vyberte región